Drie Dingen Waar je je Druk om Maakt (En Hoe je Daarmee Stopt)

De laatste tijd merk ik dat ik me erg druk maak over het weer. Ik merk dat ik erg verlang naar de zon en ben elke keer teleurgesteld en chagrijnig als het dan hard regent. Dit deed me nadenken over welke dingen ik me nog meer druk maak en veel energie aan verspil, terwijl ik er geen invloed op heb.

Het Weer
Zoals ik net al noemde maak ik me de laatste tijd erg druk om het weer. Ik heb een Magnolia in de tuin. Vorig jaar waren de knoppen eraf gevroren en kwamen er geen bloemen aan. Ik heb me druk gemaakt of het niet weer zou gaan vriezen toen de knoppen er weer aankwamen. Gelukkig was dat niet het geval en bloeide de magnolia erg mooi dit jaar. Mensen maken zich vaak druk over het weer, vooral bij belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften of vakanties. Je hoopt op zonnige dagen en bent teleurgesteld als het regent. Deze zorgen kunnen leiden tot stress en teleurstelling, terwijl het weer buiten je controle ligt. Voor je vakantie, bruiloft of gewoon een gezellig weekend met je gezin hoop je vaak op mooi weer. Maar de tijd dat je je hier druk om maakt is natuurlijk volkomen verspilde tijd en energie. Je hebt geen controle over het weer. Je maakt een plan A voor als het mooi weer is en een plan B voor als het minder mooi weer is en dat is het. Door ons druk te maken over het weer verspillen we kostbare energie die we beter kunnen besteden aan zaken waar we wel controle over hebben.

Wachttijden en vertraging
Wachten kan een bron van frustratie voor mij zijn. Vooral als ik ergens op tijd moet zijn. Ik werk buiten mijn woonplaats en heb vaak file zowel op de heen als de terugweg. Of als ik dan besluit binnendoor te rijden, gaat het langzamer doordat er een tractor voor me rijdt. Laatst moest ik zelfs wachten op overstekende koeien. Ik maak me dan erg druk en wordt chagrijnig. En helpt dat? Gaat het daardoor sneller? Nee ik verspil kostbare energie en mijn stemming wordt negatief. Als ik op je werk aankomt heb ik het gevoel alsof ik er al een hele dag op het zitten of als ik thuis aankomt ben ik in een negatieve stemming wat een negatieve toon zet voor de rest van de avond met mijn gezin. Ik blijf hangen en de “haast modus” waar mijn kinderen dan weer op reageren.
Herkenbaar? Of heb jij meer last van het wachten in een rij in de winkel of vertraging van het openbaarvervoer?
Al deze situaties liggen buiten je controle en het is verspilde energie je hier druk over te maken.

Nieuwsberichten en media
Het nieuws en media kunnen een constante bron van zorgen en angst zijn, vooral bij negatieve berichtgeving over wereldgebeurtenissen, politiek of economie. Je hebt geen controle over de inhoud van het nieuws, maar je kunt toch veel tijd en energie besteden aan het piekeren erover. Dit kan leiden tot angst, stress en een negatieve mindset, wat je algehele welzijn kan beïnvloeden.

Je kunt ervoor kiezen het nieuws niet meer te volgen maar je kunt er ook voor kiezen met jezelf aan de slag te gaan zodat je van alle bovenstaande dingen minder last hebt.

Hier komt de cirkel van invloed om de hoek kijken:
De "Cirkel van Invloed" is een concept dat populair is geworden door Stephen Covey in zijn boek "The 7 Habits of Highly Effective People". Het idee is dat er dingen zijn waar we invloed op hebben (onze "cirkel van invloed") en dingen waar we geen invloed op hebben (onze "cirkel van betrokkenheid"). Het is belangrijk om te begrijpen waar onze invloed ligt, zodat we onze energie effectief kunnen besteden.

Cirkel van Invloed: Dit omvat zaken waar we directe controle over hebben, zoals onze eigen houding, gedrag, reacties, keuzes en acties. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat het ontwikkelen van een interne locus of control (het geloof dat we controle hebben over ons eigen leven) gekoppeld is aan betere emotionele welzijn en veerkracht. Mensen die geloven dat ze invloed hebben op hun omstandigheden zijn vaak beter in staat om stress te beheersen en effectief om te gaan met uitdagingen.

Cirkel van Betrokkenheid: Dit omvat zaken waar we geen directe controle over hebben, zoals het gedrag van anderen, externe omstandigheden, wereldgebeurtenissen, enzovoort. Onderzoek toont aan dat te veel focus op zaken buiten onze controle kan leiden tot gevoelens van hulpeloosheid, stress en angst. Het is belangrijk om te erkennen dat we niet alles kunnen beheersen en om onze energie te richten op zaken waar we wel invloed op hebben.

Door bewust te zijn van de cirkel van invloed kun je leren om je aandacht te richten op zaken waar je daadwerkelijk iets aan kan veranderen, terwijl je tegelijkertijd leert accepteren wat buiten je controle ligt. Dit leidt tot een gevoel van empowerment, veerkracht en welzijn.

Dus als we dan kijken naar de drie bovengenoemde dingen waar ik me druk om maak. Dan heb ik geen invloed op het weer, kleed ik me op de regen en loop ik met een lach op mijn gezicht erdoorheen (door een glimlach op te zetten en deze vast te houden voel je je als snel blij).
Zet ik in de auto een leuke podcast op en hoop ik bijna op file zodat ik de podcast af kan luisteren en kies ik welke nieuwsberichten ik lees en bedenk ik me als ik het lees wat in mijn cirkel van invloed ligt en wat niet. Het blijft belangrijk

Wat neem jij mee uit deze blog? Herken je jezelf in de zorgen die we allemaal wel eens hebben? Laten we samen streven naar een leven waarin we onze energie richten op wat echt belangrijk is en waar we invloed op hebben. Stop met je druk te maken en omarm de kracht van de cirkel van invloed.


Example blog post
Example blog post
Example blog post